Chinezen en Brabantse varkens

Daar draait de bus het erf van Heihoef op. Zo’n veertig Chinezen stappen uit en beginnen alvast de omgeving op hun smartphones vast te leggen. Het was ook een mooi gezicht, de Heihoef boerderij – of eigenlijk ‘Heyde Hoeve’ zoals op de gevel van de oude boerderij staat vermeld –  in herfstgloed in de landelijke, Brabantse omgeving. Binnen staat de koffie klaar en mag de delegatie de Hollandse verse cake uitproberen

[wpseo_breadcrumb]

Het grootste deel van de delegatie bestaat uit directeuren en eigenaren van bedrijven die actief zijn in de Chinese varkenssector. Ze zijn op een missie in Nederland, om te leren over de sector. Ze hadden al een Nederlandse slachterij, een vleesverwerker en een veevoedingsbedrijf bezocht en maken nu kennis met Heihoef, en vooral met de filosofie achter het bedrijf.

Tiny Schepers vertelt over zijn bedrijf, hoe hij is geboren en getogen op de plek waar ze nu zitten – onrustig geschuifel, als die boerderij echt zo oud is, is het gebouw dan nog wel veilig? Hij vertelt over de co-operatie en de gezamenlijk missie van de varkenshouders om door samenwerking tot een gezonde keten te komen. En over de ambitie om dit concept ook internationaal verder uit te rollen. Tiny laat de diverse Heyde Hoeve en Hoevenaer vleesconcepten zien. Natuurlijk spreekt de worst in Vincent van Gogh verpakking aan, en dat Vincent himself de zonnebloemen in Nuenen zou hebben geschilderd spreekt natuurlijk ook enorm tot de verbeelding! Er worden veel vragen gesteld en er wordt veel gediscussieerd, over het duurzaamheidsverhaal, over het Duroc varkensras, over de uitdagingen van de Nederlandse varkensboer ten opzichte van de Chinese. We lopen buiten nog even naar het hok van ‘Lucy’, het kunstproject dat met Koen Vanmechelen is opgezet. Dat spreekt helemaal tot de verbeelding natuurlijk! En dan is er een oer Hollandse lunch met verse broodjes en erwtensoep met worst. We leggen uit dat er oorspronkelijk een varkenspoot in die snert zat, maar dat die tegenwoordig direct wordt verscheept naar China. Hoe Hollands wil je het hebben?

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.