Geïnspireerd door de natuur

De Scandinavische bossen blijken een enorme inspiratie- en voedingsbron te zijn voor nieuwe gerechten. Anny Nyman, bioloog en ‘omgevings opvoedkundige’, trekt er vaak samen op uit met ‘local food’ chef Nick Victorzon op zoek naar alles wat de natuur te bieden heeft. Met deze ingrediënten worden heerlijke gerechten bereid en traditionele recepten omgetoverd in eigentijdse schotels.

[wpseo_breadcrumb]

In Finland is de natuur nooit ver weg en zeker in het herfstseizoen zijn er van allerlei lekkernijen te vinden als paddenstoelen, bessen, wilde groenten of vis. Het noordelijke klimaat, de lichte zomerse nachten, de donkere en koude winterse ‘kaamos’ periode blijken prima groeicondities te bieden voor flora en fauna. Wilde planten spelen in op de moderne food trends: ze zijn lokaal gegroeid, klimaatvriendelijk, en bieden ook ruimte voor nieuwe business mogelijkheden en dus ook voor nieuwe banen.

In Finland kun je ongestoord de natuur in om wilde planten te zoeken en te plukken. Dit heeft te maken met het Finse ‘everyman’s right’ dat iedereen – ongeacht wie de eigenaar van het land is – gewassen mag plukken in het bos. Dit kan niet ongebreideld, voor het verzamelen van boomscheuten en dergelijke heb je toestemming van de eigenaar nodig. Met name paddenstoelen zijn erg gewild om te verzamelen, maar dit is wel een tricky business. In Finland zijn meer dan 2.000 soorten te vinden, waarvan er slechts 500 eetbaar zijn. Natuurlijk is het jagen op wild in de herfst ook erg populair, maar hiervoor heb je natuurlijk wel een vergunning nodig.

Bron: Blue Wings magazine Finnair, september 2017

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.