Gratis exportadvies – werkt dat?

We reizen niet alleen internationaal, ook binnen Nederland bezoeken we heel wat food bedrijven. De laatste tijd zijn dit veel bedrijven die meedoen aan het gesubsidieerde SIB traject Starters International Business. Het eerste kwartaal van 2015 hebben al meer dan 250 bedrijven deelgenomen, in 2014 zijn de 1000 beschikbare hoeveelheid vouchers met gemak gehaald. Maar is dat nu succesvol, zo’n gratis exportadviestraject?

[wpseo_breadcrumb]

SIB is door de RVO opgezet voor die MKB bedrijven die wel naar het buitenland willen, maar daar geen of weinig ervaring mee hebben. Zij kiezen een adviseur die hen coacht bij het opzetten van een gedegen, maar ook pragmatisch exportplan. Het werk moet dus door de ondernemer zelf worden gedaan. De coach adviseert, geeft richting en schiet waar nodig gaten in het verhaal. Het zijn mooie trajecten weten we uit ervaring. Voor je het weet praat je niet meer over het exportbeleid, maar over de strategie van het gehele bedrijf, over de problemen in de thuismarkt, over de missie en visie, over de totale groeiambitie en de haalbaarheid daarvan. Logisch, want dit alles hangt natuurlijk met elkaar samen. En soms worden ondernemers horendol van het doorvragen van hun adviseurs. ‘Waarom, waarom, waarom.. – ik word gek van jullie! ’ werd ons wel eens toegeroepen middenin de discussie. Om uiteindelijk, na al die omzwervingen, tot de kern te komen kost soms wel moeite. Maar dan staat het ook, dat exportverhaal. Tja, en dan begint het natuurlijk pas echt…!
Wanneer is een SIB traject succesvol? Als de ondernemer serieus tijd en aandacht wilt besteden aan export en goede support krijgt van een ervaren coach. Wees dus gerust kritisch bij de selectie van een adviseur en vraag door naar de voor u relevante kennis. En, wacht niet al te lang. Want voor 2015 zijn tot nu toe in totaal 600 vouchers beschikbaar gesteld, waarvan er dus inmiddels al 250 zijn vergeven. Meer informatie

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.