Het nuttige en het aangename…

Wat is er nu mooier dan werk en hobby te kunnen combineren? Als je zowel van reizen houdt èn de food wereld je ding is dan gaat er toch niets boven je op zakenreis te laven aan nieuwe smaken, recepten en sensaties? We mochten het recentelijk beleven tijdens een werkbezoek aan Mexico. Naast de zakelijke afspraken en marktbezoeken ging de rest van de tijd op aan – eveneens – marktbezoeken, lekker eten en … praten over eten. Het is een wonder dat we geen kilo’s aankwamen, maar eerder afvielen…

[wpseo_breadcrumb]

We gingen met een Mexicaan op stap om meer te weten te komen van gewassen die ons wat minder bekend zijn. Neem de agave, een bijzondere plant die veel in Mexico voorkomt en bijzondere toepassingen kent. Eén daarvan is als zoetmiddel, de agavesiroop. Onze gids toonde ons ook hoe de vezels in de bladeren gebruikt kunnen worden voor het maken van touwen en matten. Tevens liet hij de scherpe punten van de plant zien die dienst kunnen doen als naald. Maar de bekendste toepassing van het agavesap is toch wel de productie van typische Mexicaanse, alcoholische dranken als pulque, mezcal en tequila.

Pulque schijnt van Azteekse herkomst te zijn, het recept dateert van meer dan 2000 jaar geleden. Deze wetenschap maakt dat deze drank toch anders smaakt dan zonder dit bijzondere verhaal. Het sap wordt uit het hart van een 8-12 jaar oude plant gehaald. Daarna wordt dit zoete sap gefermenteerd wat resulteert in een melkachtig en lichtzuur smakend drankje. Het alcoholgehalte varieert van 2-8% en je kunt dit drankje in overvloed nuttigen in een zogenaamde ‘pulqueria’, een lokale kroeg. Mezcal wordt gemaakt van het hart van de agaveplant, de piña, die geroosterd, fijngemalen, gefermenteerd en gedestilleerd wordt. Er bestaat een mooi Mexicaans gezegde: para todo mal, mezcal; para todo bien también (vrij vertaald: mezcal is de oplossing voor zowel al het slechte als al het goede). Tenslotte tequila, dit is internationaal veel bekender en uitgegroeid tot het nationale symbool van Mexico. Het wordt bereid van het sap van de agavesoort Agave tequilana. De beste kwaliteit tequilas hebben ‘100% agave’ vermeld staan op het etiket, hetgeen impliceert dat er geen andere suikers zijn toegevoegd.

Natuurlijk hebben we de lokale dranken geproefd. En zoals zo vaak smaakt het allemaal uitstekend in deze omgeving, tussen agaveplanten en Mexicanen, maar zou je een shot nemen als je weer thuis bent, in je eigen tuin, dan is dat toch een echt andere ervaring. Gelukkig maar, het blijft een extra motivatie om weer op reis te gaan en nieuwe smaken te ontdekken.

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.