Kwal op de menukaart?
Het klinkt wellicht als iets uit een horrorfilm. De laatste jaren is het aantal kwallen dat in de oceanen voorkomt echter enorm gestegen. Alleen al in de Middellandse zee schijnt het aantal verviervoudigd te zijn. Geen pretje voor zwemmers en viskwekerijen legt Antonella Leone, een Italiaanse wetenschapster en lid van het ‘GoJelly’ project, uit. Vandaar dat een EU-project is opgezet om te kijken hoe dit negatieve fenomeen zou kunnen worden omgezet in iets positiefs, ‘from pollution to solution.’
Er zijn manieren onderzocht waarop kwallen zouden kunnen dienen als visvoer, als meststof of als filtratiesysteem voor micro-plastics. Alle Europese teams onderzoeken diverse mogelijkheden, maar het Italiaanse team heeft misschien wel de grootste uitdaging: onderzoeken hoe de biomassa van kwallen gebruikt kan worden voor menselijke consumptie. Smaakprofielen worden opgesteld, de reactie van het kwallenvlees op hitte en zout wordt getest en het gevaar van vergiftiging onderzocht. ‘Het belangrijkste is dat we er zeker van zijn dat er in de kwallen geen bacteriën, zware metalen of vervuiling ophopen, zodat het voor mensen onveilig wordt om het te eten’.
In China echter, wordt al honderden jaren kwal gegeten, bijvoorbeeld gegrild of als kwallensalade. In Europa is dit nog wat ‘ver van ons bed’, maar Antonella Leone voorspelt dat rond 2020 wij als West-Europeanen ook de kwal zullen gaan waarderen op onze menukaart. Gegrild, gecoat of gekookte kwal voor het avondeten dus of misschien als ‘jellyfish sushi’. Het is nog even wennen, zo’n zoute kauwgom in je mond. Leone: ‘Het doet een beetje aan oesters denken en de textuur is heel anders dan we gewend zijn, maar met een beetje open mind kun je heel interessante smaken proeven’. We wachten de ontwikkelingen in spanning af…
Bron: Norwegian Inflight magazine – Jellyfish for dinner – February 2018
Neem contact met ons op